کیف پول الکترونیکی
فرهنگ دیجیتال با زندگی همهی ما آمیخته شده است. بسیاری از پدیدهها و اموری که تا دو دهه پیش به صورت فیزیکی و واقعی با آنها سر و کار داشتهایم، اکنون دارای یک نسخهی دیجیتال هستند که در زندگی واقعی، کاربرد واقعی دارند. در حالی که موبایل بانک و بانکداری الکترونیک بخشی از روند عادی زندگی روزمرهی افراد شدهاند، و پول کاغذی جای خود را به پول مجازی داده است، کیف پول الکترونیکی یا اینترنتی نمیتواند پدیدهی دور از ذهنی باشد.
صاحب کیف پول الکترونیکی اطلاعات کارت اعتباری، کارت نقدی یا حساب بانکی خود را وارد کرده و ذخیره میکند و سپس میتواند از دستگاه تلفن همراه خود برای پرداخت هزینههایش استفاده نماید.
در حالی که کیف پول الکترونیک میتواند کاربردها و مزایای زیادی داشته باشد، اما هنوز استفاده از آن به اندازهی جنبههای دیگر بانکداری الکترونیکی رایج نشده است. بنابراین امروز میخواهیم به بررسی مفهوم کیف پول الکترونیک بپردازیم، مزایای آن را مرور کنیم و ببینیم چطور میتواند در مدیریت امور مالی مؤثر باشد.
کیف پول الکترونیکی چیست؟
کیف پول الکترونیکی یا کیف پول دیجیتال یک برنامهی تراکنش مالی است که بر روی دستگاههای تلفن همراه نصب و اجرا میشود. کیف پول دیجیتال اطلاعات پرداخت و رمزهای عبور کاربر را به صورت ایمن ذخیره میکند. این برنامه درست مثل کارت بانکی به صاحبش امکان میدهد در هنگام خرید از موجودی آن استفاده کند. به این ترتیب خریدار حتی نیاز به استفاده از کارت بانکی نیز نخواهد داشت.
کیف پول الکترونیکی به شما امکان میدهد در هنگام خرید حضوری یا اینترنتی، تنها با لمس صفحهی گوشی هوشمند خود پرداخت را انجام دهید.
کیف پول الکترونیکی چگونه کار میکند؟
کیف پول دیجیتال از نرمافزاری استفاده میکند تا به حساب بانکی دارندهی آن متصل شود، و جزئیات پرداخت را از حساب بانکی به فروشنده پیوند دهد.
برنامههای مختلف اجازههای دسترسی متفاوتی را برای کاربر صادر میکنند:
- کیف پول الکترونیکی باز؛
- کیف پول الکترونیکی نیمه بسته؛
- کیف پول الکترونیک بسته؛
کیفپول باز، که در بیشتر فروشگاهها پذیرفته میشود، خریدهای آنلاین، پرداختهای بدون تماس در خریدهای حضوری و حتی بازپرداخت نقدی را امکانپذیر میسازند.
کیف پولهای نیمه بسته و بسته امکان تراکنشهای خاصی را با گروهی از کسب و کارها، یا فقط با صادرکنندهی کیف پول، فراهم میآورند. به عنوان مثال، کیف پول ایرانسل امکان خریدهای مشخص و محدودی را برای کاربران و مشترکین ایرانسل ایجاد کرده است. از این کیف پول نمیتوان در همهی فروشگاههای فیزیکی و آنلاین برای خریدهای گوناگون استفاده کرد.
مزیتهای کیف پول الکترونیکی
کیف پول الکترونیکی مزیتهای زیادی دارد. سهولت در پرداخت و امنیت بالا دو مزیت عمدهی کیف پول الکترونیکی هستند. کاربری که کیف پول دیجیتال خود را فعال کرده است، در بیشتر پرداختهای آنلاین، دیگر نیازی به پر کردن اطلاعات خسته کننده و تکراری کارت بانکی خود ندارد. همچنین در خریدهای حضوری بینیاز از حمل کارت فیزیکی است و تنها به وسیلهی گوشی تلفن همراه هوشمند خود تراکنش پرداخت را انجام میدهد.
از مزایای امنیتی کیف پول دیجیتال این است که اطلاعات پرداخت دارندهی آن در یک مرکز امن، ذخیره و محافظت میشود. شماره کارت بانکی هرگز در خود برنامه ذخیره نمیشود، بلکه یک شمارهی مجازی منحصر به فرد به آن اختصاص داده میشود. این تمهیدات، حتی در صورت گمشدن یا سرقت تلفن همراه، از دارایی موجود در کیف پول الکترونیکی محافظت میکنند. در ادامه به بررسی امنیت کیف پول دیجیتال میپردازیم.
آیا کیف پول دیجیتال امن است؟
کیف پول الکترونیکی از سیستم رمزگذاری پیشرفته استفاده میکند تا اطمینان حاصل شود که اطلاعات پرداخت دارندهی آن هرگز از گوشی هوشمند او خارج نمیشود. علاوه بر این، کیف پول دیجیتال برنامهای است که روی یک گوشی تلفن همراه مجهز به رمز عبور کاربر قرار دارد. از آنجا که پرداختها اغلب فقط از طریق اثر انگشت صاحب گوشی امکانپذیر است، در نتیجه کاملاً میتوان از ایمنی کیف پول الکترونیکی مطمئن بود. همچنین بسیاری از کیف پولها دارای پروتکلهای امنیتی اضافی مانند پینکدهای یک بار مصرف یا احراز هویت دو مرحلهای هستند که در صورت نیاز میتوان آنها را فعال کرد. دستورالعملهای امنیتی همیشگی در اینجا نیز باید رعایت شوند. اگر شما کیف پول دیجیتال خود را فعال کرده باشید، همیشه باید رمزهای عبورتان را نزد خودتان نگه دارید، مدام حساب یا حسابهای خود را رصد کنید تا متوجه فعالیتهای مشکوک احتمالی شوید، و حواستان باشد که در صورت گم شدن یا دزدیده شدن تلفن همراهتان، قابلیت غیرفعال کردن آن از راه دور را داشته باشید.
بهترین کیف پولهای دیجیتال
در حال حاضر برنامههای کیف پول دیجیتال زیادی برای انتخاب وجود دارند. انتخاب هرکدام از آنها واقعاً به نیازها، موقعیت مکانی و نوع گوشی هوشمندی که از آن استفاده میکنید بستگی دارد. به عنوان مثال، Apple Pay برای کاربران آیفون ایدهآل است، در حالی که Google Pay برای هر کسی که از گوشیهای اندرویدی استفاده میکند مناسب است. برخی افراد نیز، که در سطح بین المللی فعالیت میکنند، PayPal را ترجیح میدهند.
Apple Pay
پرداختها با Apple Pay با استفاده از Touch ID یا Face ID تأیید میشوند، بنابراین میتوان با حداقل تلاش، حداکثر امنیت را تأمین کرد.
Google Pay
Google Pay از فناوری NFC استفاده میکند، بنابراین میتوانید پرداختهایتان را با اثر انگشت یا رمز عبور انجام دهید. اطلاعات Google Pay همیشه رمزگذاری شده است.
Samsung Pay
دارندگان گوشی سامسونگ میتوانند Samsung Pay را روی تلفن هوشمند خود راه اندازی کنند. Samsung Pay سیستم پرداخت الکترونیکی دیگری است که به طور گسترده پذیرفته شده و مجهز به فناوری MST و NFC است.
کیف پول رمز ارز
کیف پول رمز ارز یا کیف پول کریپتو نوعی کیف پول الکترونیکی منحصر به فرد است که برای ذخیرهی امن رمز ارز استفاده میشود. برخلاف کیف پول دیجیتال، کیف پول رمز ارز در واقع پول نگه نمیدارد، بلکه ابزارهایی را برای دسترسی و استفاده از رمز ارز در اختیار دارنده کیف پول قرار میدهد.
نکتهی جالب دربارهی کیف پول رمز ارز این است که میتواند به صورت سختافزاری و فیزیکی هم باشد. در این صورت کیف پول رمز ارز مثل یک دستگاه USB به گوشی یا لپتاپ کاربر وصل میشود. کیف پول رمز ارز ابزاری بسیار کاربردی است زیرا به کاربر امکان میدهد تمام رمز ارزهای خود را یکجا مدیریت کند، انتقال دهد و یا حتی از فروشگاههایی که رمز ارز میپذیرند خرید کند.
کلام پایانی
کیف پول الکترونیک یا دیجیتال یک ابزار پرداخت آنلاین بسیار مفید است که معمولاً در قالب یک اپلیکیشن عرضه میشود. کیف پول دیجیتال نسخههای مجازی کارتهای نقدی و اعتباری را بهطور امن ذخیره میکند، بنابراین برای انجام پرداختها نیازی به وارد کردن جزئیات کارت یا حمل کارت فیزیکی وجود ندارد. امنیت پیشرفته یکی دیگر از ویژگیهای کلیدی کیف پول الکترونیکی است.